Logga in


Räkor med saffransaioli

Räkor med saffransaioli och nybakat bröd, 4 personer

 

Räkorna får tala för sig själva!  De är fantastiska och njuts bäst naturella med en god sås!

 

1,5 kg räkor 30/50 eller 40/60  från Hemdeli.se

 

2 citroner

 

Saffransaioli:

0,5 kuvert saffran

2 äggulor

2 vitlöksklyftor

0,5 röd chili, finhackad

2 msk vitvinsvinäger

2 dl neutral rapsolja

havssalt och svartpeppar från kvarn

 

Enkla havrebaguetter:

2,5 dl fiberhavregryn

10 dl vetemjöl

ett halvt paket jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

 

Börja med brödet. Blanda ett halvt paket jäst med salt och honung. Häll på 6 dl ljummet vatten, 2,5 dl fiberhavregryn samt 10 dl vetemjöl.

 

Rör tills allt mjöl är inrört i degen. Jäs 1-2 timmar.

 

Häll ut degen på mjölat bakbord utan att knåda. Dela i tre delar med hjälp av degskrapa. Vrid baguetterna och lägg dem på en plåt.  Grädda i 250 grader i 15 minuter. Vrid ner till 150 och grädda i ytterligare 15 minuter.

 

Gör aiolin. Lägg äggulorna, saffran, vitlök, chili, vitvinsvinäger, salt och peppar i en mixerskål, eller matberedare. Droppa ner oljan försiktigt medan du mixar aiolin. Smaka av med ytterligare salt och peppar om det behövs.

 

Servera räkorna med brödet och aiolin, citron  och gärna en god ost!

 

Smaklig måltid!

 

 

Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering

 

^ Upp ^