Räkor med saffransaioli
Räkor med saffransaioli och nybakat bröd, 4 personer
Räkorna får tala för sig själva! De är fantastiska och njuts bäst naturella med en god sås!
1,5 kg räkor 30/50 eller 40/60 från Hemdeli.se
2 citroner
Saffransaioli:
0,5 kuvert saffran
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili, finhackad
2 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral rapsolja
havssalt och svartpeppar från kvarn
Enkla havrebaguetter:
2,5 dl fiberhavregryn
10 dl vetemjöl
ett halvt paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
Börja med brödet. Blanda ett halvt paket jäst med salt och honung. Häll på 6 dl ljummet vatten, 2,5 dl fiberhavregryn samt 10 dl vetemjöl.
Rör tills allt mjöl är inrört i degen. Jäs 1-2 timmar.
Häll ut degen på mjölat bakbord utan att knåda. Dela i tre delar med hjälp av degskrapa. Vrid baguetterna och lägg dem på en plåt. Grädda i 250 grader i 15 minuter. Vrid ner till 150 och grädda i ytterligare 15 minuter.
Gör aiolin. Lägg äggulorna, saffran, vitlök, chili, vitvinsvinäger, salt och peppar i en mixerskål, eller matberedare. Droppa ner oljan försiktigt medan du mixar aiolin. Smaka av med ytterligare salt och peppar om det behövs.
Servera räkorna med brödet och aiolin, citron och gärna en god ost!
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering